Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Skolebeskrivelse

Skolebeskrivelse Strandparkskolen (Kategori 4) 

Strandparkskolen er en specialskole med fritidstilbud (KKFO) for elever med omfattende generelle indlæringsvanskeligheder. Her tilbydes undervisning fra 0. – 9. klasse. Strandparkskolen har ca. 100 elever på skolen.

Skolen ligger i område Valby-Vesterbro-Kgs. Enghave på en stille villavej i et naturgrønt område omkranset af Valbyparken.

Skolen er en kategori 4. skole i København og en af de fem skoler som der findes i København.

Skolen samarbejder dagligt med fysioterapeuter, psykologer, tale/hørerlærere og ergoterapeuter fra Børnecenter København.

 

Målgruppe

Kategori 4 elever er børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser og generelle indlæringsvanskeligheder. 

På skolen har vi elever som både har fysiske og psykiske funktionsnedsættelser og har bl.a. en multiple afdeling, (M- sporet) med flere klasser/grupper, hvor flere af disse elever har brug for kørestole og andre hjælpemidler.

 

Beskrivelse af skoletilbuddet

Strandparkskolen tilbyder specialundervisning til elever fra 0. klasse til 9. klasse. 

Eleverne på Strandparkskolen er kendetegnet ved at have flere typer af udfordringer og behov, og har ofte forsinket og mangelfuld udvikling af kognitive, sociale, sproglige og motoriske evner. 

Eleverne har således vidtgående behov, hvorfor det udarbejdes individuelle undervisningsplaner med specifikke læringsmål for den enkelte elev med henblik på:

 

  • Særlige undervisningsmaterialer og tekniske hjælpemidler

  • Særlig tilrettelæggelse af undervisning i folkeskolens fag og fagområder med afsæt i elevens læringsforudsætninger

  • Undervisning og træning i funktionsmåder og arbejdsmetoder med henblik på at afhjælpe eller begrænse virkningerne af elevens funktionsnedsættelse

  • Personlig assistance i forbindelse med praktiske vanskeligheder i forbindelse med skolegangen

 

 

På skolen mødes den enkelte elev med:

  • En høj grad af tværfaglig specialpædagogisk viden om, hvordan man underviser elever med vidtgående behov

  • Rutiner og gentagelser

  • Tydelig struktur, overskuelighed og forudsigelighed

 

Vi arbejder bl.a. med TEACCH, kommunikationsprofil og P- skaler, som et redskab til at beskrive faglige udvikling for netop vores målgruppe.

Skolen har tilknyttet et specialfritidstilbud (KKFO) og eleverne vil opleve det er et heltidstilbud, dvs. at elever og forældre oplever en helhed i deres skoletilbud og der skabes en tryg og god overgang fra skole til fritidstilbud

Som udgangspunkt deltager skolens elever ikke i de afsluttende prøver på 9. klassetrin, hvorfor eleverne er fritaget for test og prøver. Vi arbejder dog målrettet på at enkelte elever kan deltage i enkelte fag/prøver. f. F.eks. færdighedsprøven i matematik, projektopgaven eller lign. 

Alle vores elever bliver visiteret til den særlige tilrettelagt ungdomsuddannelse STU, og for langt størstedelen af vores elever betyder dette, at de tager deres STU på UIU. 

Processen for visitationen starter allerede, når eleven går i 8 klasse, hvor der til forårets skole-hjemsamtaler drøftes muligheder for ungdomsuddannelse. I 9. klasse er UU vejledningen ind over processen og visiterer ud fra et pædagogisk/psykologisk notat, elevplanen, udskolingsnotat og andre relevante dokumenter udfærdiget af fagpersoner omkring eleven til det rette tilbud efter 9. klasse og/eller STU-tilbud.

Pædagogik

Den pædagogiske tilgang sigter mod at skabe overskuelige, genkendelige og trygge rammer for eleverne. Der udarbejdes individuelle undervisningsplaner for alle elever, hvor både de faglige og de sociale udviklingsmål er beskrevet.

Der arbejdes aktivt og målrettet med at styrke og opbygge et kommunikationsstrategi- og kommunikationskompas for det enkelte barn. 

Eleverne undervises i mindre grupper med høj grad af voksenguidning, struktur og visualisering. I praksis betyder det at der i hver klasse/gruppe er ca. 6- 12 elever med 4-6 personaler tilknyttet klassen over hele dagen. 

 

Skolens målsætning: 

 

  • Skolen ønsker at understøtte barnets potentiale for mest mulig positiv indflydelse på eget liv.

  • At give børnene oplevelser og muligheder for at se – og blive en del af det omkringliggende samfund

 

Derudover har skolen følgende seks DNA og pejlemærker i forhold til skolens værdigrundlag:

  • Livsdueliglighed skal udvikles og styrkes. Dvs. alle børn arbejder med de tre aspekter: kommunikativ/sproglige kompetencer, sociale kompetencer og personlige kompetencer (selvhjulpen).

  • Læring, trivsel og sociale udvikling. Dvs. et ønske løfte elevernes faglighed, og skabe mere trivsel og bedre læring for eleverne på Strandparkskolen.

  • Børne og ungefællesskaber til alle. Dvs. alle børn skal opleve at være en del af et socialt fællesskab. Uanset behov skal deres arbejdes med at børn med særlige behov skal inkluderes i fællesskabet med udgangspunkt i deres behov og muligheder.

  • Motion og bevægelse. Dvs. alle børn skal opleve der erFokus på krop, sanser, motorik, bevægelse og natur. Svømning er bl.a. en fast del af hverdagen.

  • Sociale relationer – positiv voksenkontakt hver dag. Dvs. alle børn skal opleve trygt og omsorgsfuldt miljø, hvor de mødes med respekt og anerkendelse. 

  • Mad & Musik. Vi arbejder dels med at inddrage børnene i musikken ved at skabe et musikalsk fællesskab, rytmik og sanglege, dels gennem faget madkundskab - og andre madaktiviteter, f.eks. ved ”mad og bål”, at inddrage børnene i madlavning som en pædagogiske aktivitet og skabe kendskab til smag og sanser.